MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu


 

NUORTEN HEVOSTEN ALOITUKSEN ILOA

Kevät tuo tullessaan muutakin kuin lintujen laulua ja piristäviä piteneviä päiviä. Se on aikaa jolloin yleensä ryhdytään tutustumaan hevosnuorison kanssa tuleviin hommiin eli ratsastukseen. Jos tätä työksi tarvitsee kutsua, nuoren hevosen aloitus lienee kaikkein mukavinta, haasteellisinta ja aina yhtä palkitsevaa. Tietty nöyryys työntekoon säilyy kyllä työskennellessä nuorten hevosten parissa, siitä voi olla varma.

On suorastaan etuoikeus päästä hevosen selkään, jossa ihminen ei ole ennen käynyt eikä käden jälkikään jälkiään jättänyt. Samankaltaista puhdasta hevosen luontaista keveyttä, vastaanottavaisuutta, luontaista reagointia ei todennäköisesti tule olemaan koskaan. Sellaista pehmeyttä ja varauksetonta myötääväisyyttä ei ihmisestä kerta kaikkiaan löydy. Tai löytyyhän se, mutta vain hetkittäin ja kovan oman ruumiin ja mielen vapauttamisen puolesta työskentelemällä.
 


Hevosen täytyy ymmärtää mikä merkitsee jotain, mikä ei.
Mikä tarkoittaa ja mikä ei.
 


Hevonen kertoo itse mitä apua tarvitsee ja kuinka paljon.
Anna sille aikaa asioiden omaksumiseen.
 


Satoja tapoja

Hevosen voi aloittaa sadoilla jos ei tuhansilla eri tavoilla. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa, ei liioin ole olemassa kahta samanlaista hevosta, jokainen hevonen on omanlaisensa ja tarvitsee oman aikansa oppimiseen.

Jokaisen hevosen sisältä löytyy sama tieto ja totuus, jonka määrää sen perimä. Perimä on puolestaan nähtävissä sen käytöksenä, tapana liikkua ja tapana käyttää itseään, heijastaa ajatuksiaan omalla ruumiillaan. Tämä tapa kommunikoida, kertoa oma tarinansa löytyy jokaisen hevosen sisältä. Tässä on tilaisuus, joka annetaan hevosten puolesta jokaiselle ihmiselle jos se vain voi saada mahdollisuuden kertoa tarinansa oman itsensä kannalta ymmärrettävällä ja totuudenmukaisella suoralla tavallaan, tavalla joka on hevosen elämässä totta.

Jos hevosen aloitus tapahtuu molemmin puoleisessa ymmärryksessä, se on asia joka kantaa hevosta läpi elämän. Se on tietämys, johon pohjautuu hevosen kokemukset ihmisen seurassa myöhemmässä vaiheessa, siksi aloitus on niin tärkeä.

Nuoren hevosen koulutus lähtee aina siitä tilanteesta, missä hevonen sillä hetkellä yksilöllisesti on. Koulutuksessa edetään hevosen ajassa ja muistetaan, että hevoselle tarjottava asia on ennen kaikkea ymmärrettävä hevoselle. Jos ongelmia ilmaantuu otetaan askel taakse ja ratkaistaan ongelma siellä missä se on helpointa kummankin osapuolen kannalta. Tämän jälkeen vasta siirrytään eteenpäin.

Vastoinkäymisistä, olivatpa ne sitten minkälaisia hyvänsä, ei tule tehdä itselleen ongelmaa. Sillä niitä tulee eteen aina suurina ja pieninä ja useinkin positiivisessa mielessä, koska niistä myös oppii aina. Itse asiassa on hyvä, että asiat tulevat eteen ennemmin eikä myöhemmin.
 


Monesti juuri kun meinaat luovuttaa,
annatkin riittävästi hevoselle tilaa muutokseen.
 


Älä suojaa hevosta ympäröivältä maailmalta.

 

Sisäinen ääni

Hevosen koulutuksessa on hyvä seurata omaa "minusta tuntuu" sisäistä ääntään eikä antaa sen kummemmin ympäristön luomien paineiden kuin ei myöskään itse itselle asetettujen tavoitteiden painostaa kiirehtimään tai etenemään liian nopeasti tai liian hitaasti.

Usko itseensä on syytä säilyttää kuin myös antaa itsellensä erehtymisen mahdollisuus. Tyhmiä ajatuksia tai kysymyksiä ei ole olemassa. Kannattaa aina kysyä neuvoa, jos tuntee siihen tarvetta. Joskus pelkkä keskustelu toisen ihmisen kanssa auttaa enemmän kuin arvaatkaan. Ja muista, "mitään ei voi tietää ennen kuin tietää".

Ajalla ei ole väliä, eli kuinka kauan tai vähän aikaa kuluu tai tarvitaan hevosen aloitukseen. Sillä on väliä, että tehdään asiat yhdessä hevosen kanssa. Aika on hyvin suhteellinen käsite toimiessa hevosen kanssa. Ajan käsitys riippuu hyvin paljon siitä, miltä kannalta sitä tarkastellaan. Hevonen elää juuri sitä hetkeä, missä se milläkin hetkellä on. Oppimista ja kokemusten kartuttamista asioista, ihmisestä ja ympäristöstä tapahtuu joka hetki.

Hevonen tarvitsee mielensä sekunnin sadasosaksi opittavaan asiaan ja jos siitä seuraa vapautusta tai helpotusta, seuraa siitä puolestaan asian oppiminen. Hevonen siis tarvitsee yhden ainoan sekunnin murto-osan oppiakseen, mutta toisaalta se voi kokea yhden sekunnin aikana kilometrien vapautta parissa askeleessa, mennessään oman tahtonsa mukaisesti.

Hevosen muisti taas on hyvin pitkä, jokin vahva kokemus jostain asiasta, hyvästä tai pahasta, säilyy hevosen mielessä kauan. Lähes aina kunnes hevonen toteaa toisin tai kun toistojen kautta tapahtuu oppimista kyseessä olevan asian osalta ja se vaatii taas aikaa.

Yksi tai useampi päivä

Aloitettaessa hevosta niin sanotusti "one day braking" eli yhtenä samana päivänä käydään kaikki asiat läpi hevosella aina ratsastamiseen saakka, on täysin stressitöntä hevoselle mikäli se tehdään oikein. Hevonen omaksuu tarvittavat asiat vain toinen toisensa perästä ja kaikki asiat ovat sille yhtä suuria ja uusia.

Joskus aikaa tarvitaan kaksi päivää, ensimmäisenä päivänä valmistellaan ja toisena toteutetaan. Tämä siksi,  jos tuntuu siltä että hevosella on tarvetta asioiden läpikäymiseen ja omaksumiseen omalla ajallaan, jolloin se seuraavana päivänä on valmis siirtymään eteenpäin.

Ja sitten on niitä projekteja, jotka vievät yöunet ja aiheuttavat ennenaikaista hiusten harmaantumista. Tämä on yleensä hevosten kohdalla, jotka ovat ihmisen turruttamia omalla lemmikkirakkaudellaan tai sitten vastaavasti ymmärtämättömällä kovalla käsittelyllä. Kummassakin omat ääripäänsä. Kaikkein helpoimmat aloitettavat ovat johdonmukaisesti käsitellyt hevoset, jotka ovat eläneet hevoslaumassa. Eihän se loppujen lopuksi ihme ole ollenkaan.

Tärkein asia ihmisen ja hevosen välillä on ymmärrys toisiaan kohtaan. Kun hevosta aloittaa on hyvä tietää, että kaikki mitä on tehnyt maasta tuntuu selästä käsin, juuri niin kuin maastakäsin työskenneltäessä hevonen on niiden kertonut olevan. Toisin sanoen, jos hevonen ravaa nopeasti, ravaa se nopeasti myös ratsastettaessa. Mikä on kontrollissa maasta käsin on kontrollissa selästä käsin. Hevosen kevennys ja kiinnitys tapahtuu joko ilmatilaan, riimunnarun tai kosketuksen kautta, kullakin tavalla on oma merkityksensä. Mikä tahansa niistä riittää, mutta melkeinpä sanoisin, että ilmatilan kautta kiinnitetty ja kevennetty hevonen ihmisen omaan vartalon liikkeisiin on kaikkein hienointa mitä voi kokea. Se on täydellistä balanssia hevosen ja ratsastajan välillä, jolloin hevonen ja ratsastaja liikkuu kuin yksi ja sama olento. Tieto tästä on mahdollista pistää hevosen sisälle jo sitä aloitettaessa.

Oppimisen ilot

Yleensä kun homma on onnistunut oikein hyvin, niin se ei tunnu miltään. Se on vain tapahtunut. On paljon tärkeitä asioita, mitä tulisi tietää kun aloittaa hevosen. Niin kuin alussa sanoin, sen voi tehdä niin monella tavalla oikein. Jos jotain tarvitsisi korostaa niin, se on kyllä "puhdasta maalaisjärkeä". Jos jotain konkreettista täytyisi kiteyttää muutamalla sanalla, niin se olisi "ota kontrolliin hevosen jalat ja saat koko hevosen".

Muista oppimisen ilo, tee oppimisesta hevosellesi yhtä hauskaa kuin se on itsellesi. Muista kiittää edistyksestä ja myös yrityksestä. Kun opetat hevostasi, anna vuorovaikutuksen olla auki molempaan suuntaan, sinusta hevoseen ja hevosesta sinuun. Anna myös hevosesi opettaa sinua. Huomaat, että jokainen yhdessä olo hevosesi kanssa rikastuttaa myös sinun elämääsi.
 

Onnistunut aloitus on kaikkien yhteinen ilo, niin hevosen, omistajan kuin mahdollisen kouluttajankin.

Alkuun