MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu


 

                                                 AMERIKAN QUARTERILLA ON VÄRIKÄS HISTORIA

Mikä oikeastaan on Amerikan Quarter hevonen? Jos olet seurannut rodeo kilpailuja, nähnyt hevosen työskentelevän karjatilalla tai katsellut lännenelokuvaa elokuvateatterissa tai kotona televisiosta, olet todennäköisesti nähnyt Amerikan Quarter hevosen.
Amerikan Quarter hevonen on ensimmäinen Yhdysvalloissa alkuperäisesti jalostettu rotu. 1600-luvulla englantilaiset uudisasukkaat toivat mukanaan useita eri rotuisia hevosia, Arabeja, Turkkilaisia ja Berberin hevosia. Aikojen kuluessa, nämä hevoset pääsivät lisääntymään vapaudessa keskenään ja tuloksena oli Mustangi.
Mustangeja risteyttämällä Clydesdalen, Percheronin ja Englantilaisen täysverisen kanssa syntyi räjähtävällä nopeudella lähtevä, lyhyen matkan sprintteri. Ja näin toteutui uudisasukkaiden intohimoinen unelma jalostaa vertaansa vailla oleva kilpahevonen.
Vapaa-aikoinaan he järjestivät kilpailuja, joissa miteltiin paremmuudesta ja näitä kilpailuja käytiin kaduilla maakuntien laitamilla ja tasaisilla ruohokentillä.

Nopein rotu

Nämä tiiviit, lihaksikkaat hevoset pystyivät juoksemaan pienen välimatkan nopeammin kuin mikään muu hevosrotu, nopeimpia alettiin kutsua Amerikan neljännesmailin juoksijahevosiksi. Vuosien aikana nimestä oli useita eri muunnelmia, mutta kun 1940 kantakirja avattiin hevosrotu sai lopulliseksi nimekseen Amerikan Quarter hevonen. Rodun jalostuessa noiden vuosien aikana tuli se myös kuuluisaksi karjavaistostaan, hevonen ikään kuin ennalta pystyi aavistamaan karjan liikkeet, niin ikään rotu tuli tunnetuksi rauhallisesta ja tasapainoisesta mielenlaadustaan. Nämä ominaispiirteet ovat säilyneet tähän päivään saakka. Tosin aika ja eri käyttötarpeet ovat muovanneet monia eri tyyppejä Quarterista. Nykyään Amerikan Quarter hevonen kilpailee mitä erilaisemmissa lajeissa. Perinteisissä rodeokilpailuissa, aina lassoluokista tynnyrinkiertoon eli barrel race:iin, sekä englantilaiseen tyyliin ratsastettavissa koulu- ja estekilpailuissa sekä matkaratsastuksessa ja valjakkoajossa. Mahdollisuudet ovat miltei rajattomat.

Atleettinen ulkonäkö

Kuinka tunnistat Amerikan Quarterin muiden hevosten joukosta? Paitsi että se on poikkeuksellisen lihaksikas ja sillä on pieni kiilamainen pää ja leveät leukaperät, sillä sallitaan valkoisia merkkejä ainoastaan päässä ja polvien alapuolella. Jos valkoisia alueita esiintyy muualla, kaksoisrekisteröinti Paintiksi on mahdollista.
Rekisteriin hyväksytään 13 eri väriä, niistä ensimmäiseksi mainittakoon huomiota herättävän hohtava punertavan ruskea eli rautias, muut värit ovat ruunikko, musta, ruskea, hallakko, harmaa, hiirakko, palomino, chestnut, dun, red dun, red roan, blue roan ja grullo. Mielenkiintoista on lisätä että ei ole olemassa valkoista Quarteria, ne luokitellaan harmaiksi.
Varsan saamiseksi rekisteriin vaaditaan emän ja isän todistettu polveutuminen eli niiden täytyy olla rekisteröityjä Amerikan Quarter hevosia. Lisäksi AQHA pitää rekisteriä yhdessä Jockey  dubin kanssa varsoista joiden toinen vanhempi on Quarter ja toinen täysiverinen. American Quarter Horse Association, AQHA, järjestää erilaisia tapahtumia tuoden esille ja tekemällä tunnetuksi tätä poikkeuksellisia ominaisuuksia omaavaa atleettia, kuten AQHA World Championship Show, joka pidetään Oklahomassa marraskuussa, The American Quarter Horse Youth Association World Championship Show, joka pidetään junioreille Fort Worthissa Texasissa syyskuussa, ja America Quarter Horse Racing Challenge Championships jossa paremmuus ratkaistaan koko kauden kestäneiden osakilpailujen jälkeen. Kuitenkin neljännesmaili on yhä kaikkein suosituin matka ja nopein hevonen selviytyy 440 jaardista alle 21 sekunnin.

Maailman suurin rotujärjestö

American Quarter Horse Association on maailman suurin rotujärjestö. Vuonna 2008 siinä oli jäseniä 331 194 ja järjestö toimii yli 70:ssä maassa. AQHA:aan kuuluu myös yli 15:sta alajärjestöä ja ainutlaatuiseen Horseback Riding Programiin vaaditaan ainoastaan Quarterin omistaminen.
Vuosittain järjestetään yli 2300 showta ja 11000 laukkakilpailua. AQHA pitää myös tilastoa kilpailutuloksista ja sukurekisteristä. Amerikan Quarter hevonen on kantanut selässään monet ratsastajat voittajien rinkiin, tämän rodun monipuolisuus sekä yhteistyöhaluinen ja tasapainoinen luonne on tehnyt siitä maailman suosituimman hevosen. Olipa ratsastaja minkä ikäinen hyvänsä, tavallinen hevosharrastelija tai päivittäin työskentelevä ammattilainen, Amerikan Quarter hevosella ratsastaessasi koet unohtumattoman elämyksen.
Suomen Amerikan Quarter hevosyhdistys perustettiin vuonna 1995. Toiminta oli hiljaista monta vuotta kunnes yhdistys liittyi AQHAn jäsenmaaksi vuonna 2005 joka mahdollisti erilaiset toiminnalliset hankkeet AQHAn tukemana, suuremmassa mittakaavassa. SQHYssä on tällä hetkellä noin 80 jäsentä.


              AQHA Euroopassa 1998                                                                           AQHA Euroopassa 2008

 

Rekisteröidyt Quartterit Jäsenmäärä
Belgia 850 417
Englanti  945 358
Hollanti 779 430
Italia 10,322 1,784
Luxemburg 124 77
Ranska 2,068 635
Ruotsi 624 339
Saksa 13,522 4,695
Suomi 30
Sveitsi 894 467
Tanska 188 114


 

 

Rekisteröidyt Quarterit

Jäsenmäärä

Belgia 3,292 550
Englanti 2,744 448
Hollanti 3,315 643
Italia 20,857 2,280
Luxemburg 278 39
Ranska 6,462 898
Ruotsi 2,534 530
Saksa 31,344 3,293
Suomi 197 90
Sveitsi 2,356 383
Tanska 1,006 162

 

Alkuun