MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu


 

Elämyksiä ja erikoisuuksia - Quarter-hevonen on paras lännenratsu

Ratsastaminen amerikkalaisella quarter-hevosella on unohtumaton elämys, sen voin taata! On helppo uskoa, että American Quarter Horse Associationin tunnuslause "You will never forget the ride" pitää paikkaansa, kun näkee osaavan quarterin työssään.

American Quarter on leppoisa ja kiltti, yhteistyöhaluinen ja näin ollen helppo kouluttaa. Rauhallisen ja tyynen olemuksen sisällä piilee tarpeen tullen räjähtävä nopeus ja uskomaton ketteryys.

Quarterilla on jo syntyessään poikkeuksellisen suuret lihakset, tiivis ruumiinrakenne ja pienehkö kiilamainen pää. Säkäkorkeus on 145-165 cm.

Quartereita käytetään lännenratsastukseen, rodeoon, laukkakilpailuihin, englantilaiseen tyyliin ratsastettaviin koulu- ja estekisoihin, matkaratsastukseen, valjakkoajoon ja sitä esitetään myös näyttelyissä. Käyttömuodot ovat vaikuttaneet eri jalostussuuntien ja tyyppien kehittymiseen.

Erityisen kuuluisaksi hevonen on tullut karjavaistostaan. Se tuntuu arvaavan karjan liikkeet etukäteen. Paitsi että se on korvaamaton apu karjapaimenelle, se kykenee myös itsenäiseen työskentelyyn karjanerottelussa.

Quarter-hevosen monipuoliset käyttömahdollisuudet ovat tehneet rodusta yhden maailman suosituimmista. Tällä hetkellä maailmassa on 3,7 miljoonaa rekisteröityä quarteria.

Risteyttämällä syntynyt

Hevonen, joka sai nimensä neljännesmailin nopeuskilpailuista, polveutuu uudisasukkaiden 1600-luvulla Amerikkaan tuomista hevosista. Kun arabialaiset, turkkilaiset ja berverihevoset lisääntyivät keskenään, oli tuloksena mustangi. Myöhemmin mustangia risteytettiin clydesdaden, percheronin ja englantilaisen täysverisen kanssa. Näin syntyi quarter. Kantakirja avattiin 1940 ja rekisteriin hyväksyttiin 13 eri väriä.

Quarterin ja englantilaisen täysverisen risteytys on nimeltään appendix quarter. Niille on oma rekisterinsä. Lännenratsuna yleisesti tunnettu paint on värimuunnos quarterista ja samaa alkuperää, mutta sillä on oma rekisterinsä. Ruumiinrakenteeltaan edellisiä kovasti muistuttava appaloosa on nezperce-intiaanien jalostama oma rotunsa.

Käyttö muovasi rotua

Lännenhevosen askellajit ja liikkeet ovat mukautuneet karjan käsittelyn parissa. Käynti on nelitahtinen askellaji, jossa jokainen kavio osuu tasaisesti maahan. Hevosen täytyy liikkua suoraan, vapaasti ja eteenpäin pyrkien edeten hevosen kokoon sopivaa luonnollista vauhtia. Ravi on kaksitahtinen askellaji, jota kutsutaan jogiksi. Diagonaaliset jalkaparit astuvat maahan vuorotellen. Hevosen tulee liikkua tasapainossa pehmein rauhallisin askelin. Jog on puolelta toiselle keinahtelevaa hiljaista ravia, jossa jalkojen liike on vähäinen. Laukka eli lope on rytmikäs kolmitahtinen askellaji. Hevosen tulee liikkua kiirehtimättä rauhallisesti ja vaivattomasti. Askeleen pituus määräytyy hevosen koon mukaan ja vauhdin tulee olla hevoselle sopivaa ja luonnollista. Siirtymisten askellajista toiseen tulee tapahtua sulavasti.

Erilaisia peruutuksia

Lännenratsastuksessa peruutus on yksi tärkeimmistä liikkeistä. Hevonen opetetaan peruuttamaan erilaisia kulmia ja kaarevia uria. Suoraan peruutettaessa voidaan pyytää lisäämään vauhtia, melkein juoksemaan takaperin. Peruutusharjoittelu on avain onnistuneisiin pysähdyksiin ja käännöksiin. Lännenhevosen tulee pysähtyä pelkän istunnan vaikutuksesta. Pysähdyksiä on kahdenlaisia, välitön pysähdys tai liukuva pysähdys eli sliding stop. Liukuva pysähdys on näyttävä liike, jossa hevonen pysähtyy laukasta vieden takaosan alleen liukuen, kunnes vauhti loppuu. Etujalat kävelevät samaan aikaan pysähdykseen asti. Hyvässä liukuvassa pysähdyksessä hevonen suorastaan istuu alas.

Spin on yksi tai useampi 360 asteen käännös. Käännöksessä hevosen sisätakajalka on tukijalkana maassa. Hevonen kiertää sen ympäri vieden ulkoetujalan etukautta ristiin.

Vauhdikasta kääntymistä kutsutaan nimellä roll back. Se on 180 asteen käännös takajalkojen ympäri. Juuri ennen kun hevonen on pysähtynyt, se vaihtaa suuntaa takaisin ja palaa samoja jälkiä, joita se on tullut ja pysyy samassa askellajissa.

Kaikkien näiden liikkeiden tekemiseen tarvitaan hevoselta notkeutta, pehmeyttä ja voimaa. Ne aloitetaan yksinkertaisista harjoituksista käynnissä. Tällöin hevoselle opetetaan oikea tapa tehdä liikkeet. Hidas teknisesti oikeaoppinen suoritus on kilpailuissakin parempi kuin vauhdikas, mutta jännittynyt ja jäykkä suoritus.

Lassoamaan!

Vaikka lassoaminen ei olekaan Euroopassa kovin näkyvä laji, lasson käsittely on todella mielenkiintoista. Euroopassa ei lassota eläviä eläimiä, vaan vedettävää puuvasikkaa.

Trick-lassoamisessa käytetään punottua köyttä lähinnä temppujen tekemiseen. Rodeolassoamisessa on kaksi eri heittoa, jotka esitetään rodeokilpailuissa.

Työlassoamisessa käytetään pitkää köyttä ja se vaatii tekijältään todellista taitoa. Tämä tyyli on eläinystävällisempää, sillä lassoa ei sidota kiinni nuppiin, vaan köydestä myödätään tarpeen tullen. Tämän tyylin lassoaminen lähtee meksikolaisesta perinteestä.

Liukukengät avuksi

Lännenhevosten kengitys on muuten normaali, mutta liukuvia pysähdyksiä harjoiteltaessa ja esitettäessä käytetään takajaloissa liukukenkiä (sliding shoes). Kengät ovat leveämmät ja pitemmät kuin normaalikengät. Niiden tarkoituksena on suojata hevosen kaviota ja päkiöitä. Liukukenkien käyttö myös helpottaa pysähtymistä. Kenkien käyttö edellyttää, että takajalkojen liikeradat pysähdyksessä tarkastetaan. On myös huomioitava, miten hevonen asettaa jalkansa maahan.

Pysähdysharjoituksissa on tärkeää, että alusta on hyvä, paras alusta on kovaksi tampattu maapohja, jonka päällä on irtohiekkaa.

Lännenratsastuksen parissa on mitä moninaisemmat mahdollisuudet kehittää hevosen taitoa ja toimivuutta sekä omaa ratsastustaitoaan. Voi paneutua oman mielensä mukaan johonkin lajiin tai kokeilla ennakkoluulottomasti niitä kaikkia. Lajissa voi nauttia joko pehmeistä askellajeista tai hurjasta menosta.
 

 Sliding stop, hevonen pysähtyy liukuen takajaloillaanSpin, hevonen pyörii sisätakajalan ympäri

Alkuun