MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

Hei me treenataan
yksilölliset, selkeät ja sopivat tavoitteet


Hyvä treeniohjelma on kullan arvoinen. Monen menestyvän ratsastajan takana on hyväksi havaittu toimiva treeniohjelma.
Se ei kuitenkaan pelkästään riitä. Vaan lisäksi tarvitaan
oikeanlainen työskentelyasenne yhdessä vastaanottavaisen
mielen ja itselle asetettujen prioriteettien kanssa.

Yksi maailman menestyneimmistä reining ratsastajista, Shawn Flarida, sanoi kun häneltä kysyttiin hänen yhtäkkisestä ihmeellisestä menestyksestään, että vaikka hän oli jo vuosia kilpaillut ja esittänyt hevosia, hän oli sattumalta löytänyt tavan millä ratsastaa hevosen, joka toimi. Tästä lähtien hän vain yksinkertaisesti ratsasti kaikki hevoset samalla tavalla.Mieti minkä ohjelman ympärille oma ratsastuksesi rakentuu

Istu alas ja mieti mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitkä heikkouksiasi, mieti mistä ne myös johtuvat ja sen jälkeen pureudu niihin siinä hetkessä ja tilassa missä olet ja etene eteenpäin kiireettä omalla ajallasi.

Kuten sinä olet erilainen, on myös hevosesi. Eri hevoset käyttävät eri tavalla ruumistaan eri liikkeissä. Esimerkiksi toinen käyttää maksimaalisesti selkäänsä käännöksessä ja toiselle se ei ollenkaan ole tarpeellista siinä mittakaavassa. Jokainen hevonen tarvitsee oman ohjelmansa vahvistamaan ruumistaan suorituksiin.

Monelle hevoselle on myös tärkeää mielen kannalta että niillä on tarvittava voima ja kunto liikkeiden toteuttamiseen.

Niin kuin myös hevoset reagoivat ja liikkuvat eri tavoin, toinen näyttää paremmalta astetta hitaammassa laukassa kuin toinen taas on parhaimmillaan tempon ollessa korkea. Jos hevoselle on mahdollista, se myös asettuu kaulasta ja päästään sille luonnollisimpaan ja parhaimpaan paikkaan, josta se myös pystyy tasapainottamaan liikkeitä. Antamalla vapautta, näet helposti missä ja miten kukin hevonen työskentelee parhaiten.Rytmitys

Huomaa hevosella olevan monenlaisia tarpeita. Tarviiko hevonen notkeutta, vapaapäiviä? Lisää kokoamistreeniä saadakseen lihaksistoaan vahvemmaksi, käyttämään selkää voimallisesti, kunnon lämmittelyn tai huolellisen jäähdyttelyn.
Pitkiä kävelylenkkejä maastossa virkistämään ainaista kenttätyöskentelyä?
Joskus pelkästään se, että joku muu ratsastaa välillä hevosta, uudistaa ajatuksia työskentelystä ja tunnusta.

Kun ratsastajalla on selvä tieto ja taito ja kokemuksen tuottama työskentelyn rytmi sekä selvä mielikuva haluamastaan asiasta
on työskentely levollista, varmaa, voimallista ja lempeää. Suhteuta omat taidot pyyntöihin ja anna sen riittää. Rytmitä työskentely valmiiksi ja ota kohteeksi yksi asia kerrallaan. Luo selvä mielikuva mitä haluat ja millaisena näet lopputuloksen.
Lähde vääjäämättömästi kulkemaan sitä kohti. Siirry eteenpäin. Pois täydellisyyden tavoittelusta ja jankkaavasta epävarmuudesta.
Kohta edessäsi on juuri se oikea tarve, joka antaa nimet tarvittaville työkaluille.

 

Huomaa kuopat ja esteet

Yleisimpiä ongelmia tuottavat kun ratsastajat jäävät huomaamattaan
paikoilleen ja hevosen ratsastamiseen valmistautumiseen menee
lähes koko ratsastus aika. Silloin täytyy huomata asia ja pistää
asialle piste. Määritellään se ”asia”, mitä halutaan ja viedään haluttu
asia arastelematta loppuun. otetaan kiinni ohjasta ja haetaan reaktio
kiinni loppuun asti jotta päästään jatkamaan.

Kun kaikki harjoituksen aikana ei menekään sujuvasti putkeen,
ilman vastusta. Ihmisen tulee olla se, joka uskoo asiaansa, kun
hevonen epäilee. Tämä ilmennee kun ratsastaja pyytää jotain ja hevonen vastustelee. Sen sijaan, että ratsastaja uskoisi omaan asiaansa.
Ja pitäisi kiinni siitä,  rupeaakin oma usko heikkeneen ja ajatus epäröimään.
Silloin hevonenkin kadottaa tehtävän punaisen langan.

On hyvä jos pystyy löytämään itsensä keskeltä tilannetta, jossa touhukas työskentely on päällä kierros toisensa jälkeen, työskentely jolle on unohdettu asettaa päämäärä. Ei jatketa esimerkiksi mitään sanomatonta ravia kierros tolkulla, joka ei johda mihinkään ja jossa hevonen ei kunnolla koskaan saa ymmärtää mitä itse asiassa häneltä todella halutaan.

Määrittele mitä haluat hevoselta, toteuta se ja jätä hevonen ilman
minkäänlaista vaikutusta eli rauhaan, jotta sekin voi ymmärtää,
mitä siltä halutaan.

Helposti saattaa myös jäädä joku olennainen asia harjoittelematta välistä
jos siihen ei ole olemassa kunnon programia. Esimerkiksi laukanvaihtojen harjoitteleminen saattaa jäädä heikoille, koska ei ole löytynyt toimivaa ja ymmärrettävää ohjelmaa harjoituksen toteuttamiseen.

Etsi kirjoista tai videoista itsellesi sopiva ohjelma tai pyydä sitä valmentajaltasi.

Anna hevosesi tehdä myös oma osuutensa. Ota ote ja anna hevosen siirtyä.
Ota ote ja anna hevosen löytää. Ota ote ja hevosen pehmetä otteeseen.

Kun säilytät määrätietoisuudesta huolimatta vastaanottavaisuuden, pystyt lukemaan viestit ja signaalit oikein ja etenet aina siihen asti mihin tilanne sallii.

 

Käytännön harjoittelu

Selkeyttä harjoitteluun ja sen onnistumisen arvioimiseen annat itsellesi merkitsemällä ratsastus radat (lapuilla, tötsillä, kirjaimilla). Itse pidän hyvänä millä tahansa hevosella ratsastettavan merkittyjä selkeitä ympyröitä, joissa on leikkaus kohta keskellä sekä
suorat linjat jotka ovat irti aidasta.

Merkitsemällä ympyrän ja määrittelemällä tiet voit aina tarkistaa, onko vika omassa ohjauksessa, hevosen asennossa, nopeudessa, reagoinnissa vai jossain muussa? Täsmällisyydestä tulee itsestäänselvyys.

Ajoita laukannosto aina suoralle linjalle ja siitä ohjaa se ympyrälle. Tarkkaile noston
laatua ja kehitä itseäsi eteenpäin maltillisesti työskennellen. Kuitenkin niin, että realistisesti nostat itsellesi asettamia vaatimuksia harjoittelun karttuessa.

Harjoittele ilolla, entä sitten jos ei onnistu!? Sillä ei ole mitään väliä! Älä huijaa itseäsi auttamalla tai pitämällä hevosta liikkeissä. Ketä huijaat?
Lakkaa pitämästä ja katso mitä tapahtuu. Kun et välitä tapahtuuko ollenkaan, oivallat mistä on kysymys.

      

     

                 

Alkuun