MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

HEVONEN PEHMEÄKSI KESÄKSI                                                                                                 Kuvat Johanna Poutanen

Ilo työskentelyyn molemmille, sekä ratsastajalle että hevoselle, tulee kun kummatkin ymmärtävät toisiaan. Hevosen suoritukseen vaikuttaa lisäksi se, että pyydetty asia on ylipäätänsä sille mahdollista. Tämä tarkoittaa sitä, että hevosen tulee olla pehmeä ja vastaanottavainen niin ruumiiltaan kuin mieleltään voidakseen työskennellä täysipainoisesti sekä kokonaisvaltaisesti. Hevosen tulee tietää kuinka vastata apuihin omalla ruumiillaan.
Työskentelyhalua ja vastaanottavaisuus avuille kasvaa sitä myötä, kun hevonen reagoi avuille myötäämällä herkästi ja yksinkertaisissa asioissa. Ensiksi tavoitetaan hevosen mieli niin, että hevonen vastaa ohjaan pyydettäessä paikallaan päätä sivulle. Tätä kutsutaan mielen ohjaksi (mind rein). Mitä enemmän kaulaa pyydät sivulle, sitä enemmän saat hevosen ajatuksen sinun suuntaasi siltä puolelta. Hevosen korvan ja silmän katseen tulee olla työskenneltävän sivun puolella. Mitä pehmeämmäksi hevonen käy niskastaan, josta hevonen vie päätään ylös ja alas, sitä vastaanottavaisemmaksi se muuttuu. Mitä alemmaksi kaula laskee, sitä rentoutuneemmin ja vapautuneemmin se voi työskennellä kanssasi.
Hevosen rungon pehmeys tulee siitä, että annat hevosen itsensä löytää pehmeys omasta ruumiistaan ja vastata apuihin rentoutumalla lihaksensa myödäten niillä. Hevosen ruumiin saa pehmeäksi, kun annat hevoselle sisäkädellä keskipisteen (joka usein myös on sama keskipiste minkä ruumiisi määrittelee), jonka ympärillä hevonen liikkuessaan löysää ohjalle ja sisäjalalle myötäämällä sekä taipumalla koko rungoltaan. Anna hevosen löytää tasapaino ja suoruus, kunnes se liikkuu ympyrällä pitämättä ohjalla. Ideaalista on, että hevonen liikkuu kiireettömästi ja vapautuneesti eteenpäin. Hevonen liikkuu omilla jaloillaan nojaamatta ohjiin tai jalkoihin kiirehtimättä ratsastajan edellä tai venymättä perässä.
Muista säilyttää oma vartalonlinja suorana lantiosta ylöspäin. Istu niin, että paino jakautuu koko ajan yhtä paljon kummallekin puolelle hevosta. Jos hevonen yrittää nostaa jalkaa paikaltaan taipumatta, pistä painoa väliaikaisesti tälle jalalle enemmän, kunnes se on yhtäläinen toisen jalan kanssa.
Kokonaisvaltainen pehmeys rakennetaan pienistä osista. Käytä aikaa niihin, jotta saat rakennettua perustan, joka kantaa sinua läpi kaikkien askellajien ja liikkeiden. Näitä osa-alueita yhdistelemällä syntyy hevonen, joka vastaa apuihin mielekkäästi ilman vastusta. Kun pohjatyö on tehty, voit ryhtyä lisäämään laatua liikkumiseen ratsastamalla jaloilla hevosta takaa eteen kohti kuolainta, jolloin sinulla on takaosallaan työskentelevä hevonen allasi. Samaa liikettä voi vaikeuttaa laajentamalla ympyrää ja työskennellen saman periaatteen mukaisesti eri askellajeissa.
Hevonen ei kouluta itse itseään laitumella saadakseen ahaa-elämyksiä. Nämä elämykset saadaan tekemällä töitä yhdessä. Muista mikä on se mikä riittää, se on se mikä saa hevosen reagoimaan. Jo ensimmäisestä pienestä ajatuksesta reagoida alkaa oppiminen apuihin oikealla tavalla.
 


 


Niin kuin olen aikaisemmin painottanut, työskentely aloitetaan aina helpoimmalla tavalla paikallaan seisten. Tarkistan, että hevonen vastaa apuihin ja kykenee seisomaan paikallaan myödätessään ohjalle. Ohjasapuja käyttäessäni työskentelen käyttäen jalka-apuja yhtä aikaa niin kauan, kun se on tarpeellista. Toisin sanoen, ensin jalka-apuja ja sitten ohjasapu kunnes hevonen vastaa pelkästään ottamalla ohjat käteen. Ääniavuilla on myös merkittävä osuus koulutuksessa.


 


 

Hevonen on vapauttanut paineen myötäämällä ohjalle. Tavoitteena on, että hevonen oppii käyttämään omaa ruumistaan ja kantamaan itsensä niin, että minun antamien apujen tarve vähenee koko ajan.

 


 

Sijoita kätesi niin, että se antaa keskipisteen minkä ympärille hevonen voi taipua koko rungostaan. Hevosen runko muodostaa puolet ympyrästä. Hevosen tulee liikkua samalla uralla etu ja takajalkojen kanssa. Huolehdi, että oma painosi jakautuu tasaisesti molemmin puolin ja hevonen myötää sisäjalallesi kyljestään.

 


 

Älä välitä miten pää on. Keskity siihen, että tavoitat ohjalla hevosen rungon pehmeyden.

 


 

Kun hevonen on pehmennyt pienellä ympyrällä, voit pyytää sitä isontamaan ympyrän halkaisijaa, myötäämällä kyljestään sivusuuntaisesti ulospäin. Hevosen tulee säilyttää tasapaino eli painon tasainen jakautuminen kaikille neljälle jalalle ja eteenpäin liikkuvuus ilman kiirettä.

 


 

Hevonen jää liikkumaan itse ympyrälle ilman vetoa tai apujen vaikutusta kantaen itse itsensä taipuneena pelkän istunnan alla.

 


 

Edellä mainittujen asioiden onnistuessa voidaan liikkeen laatua parantaa pyytämällä hevonen liikkumaan takaa eteen, jotta se kokoaa itsensä paremmin. Käyttämällä jalkoja ja ratsastamalla hevosen runko kohti kuolainta, jolloin se lyhentää itseään pysähtymällä pehmeyteen, joka sillä on kuolainten edessä. Sen sijaan, että se menisi lujempaa, se nostaa itseään ylöspäin.

 


 

Tässä kuvassa on selvästi nähtävissä kuinka minun ajatukseni on takajalkojen takana, vaikka työskentelen samanaikaisesti hevosta myös edestä. Olen ottanut koko hevosen omalla mielelläni ja ruumiillani antanut sille rajat, joiden sisällä on vapautta. Hevonen on valmis työskentelemään; se vastaa apuihin edestä, takaa ja sivuiltaan.

Työskentelyllä hevosen kanssa yksi puoli kerrallaan on oma merkityksensä. Tämä mahdollistaa helpommin asian
omaksumisen ja siihen vastaamisen. Tarpeen vaatiessa voi vaikuttaa yhden puolen avuilla kerrallaan, jolla jäykänkin
hevosen saa pehmenemään lihaksistoltaan.
Lihaksiston hyvin voinnista nauttii mieli, oli sitten hevonen tai ihminen.

Alkuun