MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

MINÄKÖ KILPAILEMAAN!!??


Joskus omaa tasoa korkeampaan luokkaan osallistuminen vapauttaa
ratsastamaan kokonaisvaltaisesti omalla tyylillä ilman ennakko-odotuksia.


Nyt on se aika jolloin tehdään päätöksiä ensi kesän varalle, aika menee nopeampaa kuin arvaatkaan. Suunnitelmat on helppo tehdä, mutta pitäytyä niissä on sitten eri juttu…
Hui! melkein näen itseni astelemassa areenalle..ehkä on syytä astua yksi askel taaksepäin ja löytää taso missä kilpaileminen tuntuu hyvältä tai mitä minun tulee tehdä ennen kilpailuja jotta se tuntuisi hyvältä.
Hyvin suunniteltu kilpailuja edeltävä treenikausi ja harjoituksien toteuttaminen omille prioriteeteille ja tavoitteille jotka asetetaan vastaamaan omia taitoja ja tasoa on avain onnistuneeseen tyydyttävään kilpailukokemukseen.

Päätöksen teko

Tuottaako suunniteltu kilpailupäivämäärän lähestyminen viikkojen unettomien öitten sarjan ja vatsan väänteitä aina ilmoittautumis lomakkeen täyttämisestä lähtien.
Vaan odotatko kilpailuja jännityksen sekaisella innolla kuin jouluaattoa ja saat valtavan motivoituneen treenipiikin ja harjoittelu aallon.
Syitä kilpailemiseen on monia, se kuitenkin usein johtaa tavoitteelliseen ja motivoituneeseen treenaamiseen.
Tämä toimiikin monesti impulssina muuten niin tavalliseen arkiseen ratsastukseen ja yhteiseloon hevosen kanssa.

Kilpailuihin valmistautuminen

Kilpailu asenteen täsmääminen omiin intresseihin on tärkeää. Tavoitteet voidaan asettaa korkealle maksimaalisen urheilullisen tuloksen tavoitteluna.  Se voi olla hevosen esittäminen kilpailu areenalla ylipäätänsä.
Kilpailemista voi myös pitää mainiona koulutuksellisena etappina esittelemällä ulkomaailmaa nuorelle hevosellensa.
Kun katse suunnataan tulevaan monet asiat joita harjoittelemme muuttuvat merkitykselliseksi.
Kilpailuihin valmistautuminen on kuin tarkistus lista. Mitähän on tullut harjoiteltua ja mikä on jäänyt välistä, johdonmukainen ratsastus tulee ajankohtaiseksi kuin itsestään
Levollisuus kilpailemiseen tulee kun on treenannut ajan kanssa suunnitelmallisesti eikä jättänyt harjoittelua viime tinkaan.
Rauhan kilpailu iloon antaa sen hetkisen osaamisensa hyväksyminen. Tässä me olemme, tämän minä näytän ja se riittää minulle.
Ratsasta jo omalla kentälläsi kuvitellen tilannetta jossa esität hevosesi tuomarille. Usein jo pelkällä ajatuksella huomaat muutoksen pyynnöissäsi. Näin voit harjoittaa itseäsi ja hevostasi toimimaan kilpailutilanteessa.
Lue säännöt ainakin kerran läpi, jotta vältät turhia kantapään kautta oppimisia. Huomioi että eri järjestöjen alla kilpaillaan eri sääntöjen puitteissa. Tee muisti lista mukaan tarvittavista asiakirjoista, joita ovat usein kilpailuluvat, eri järjestöjen jäsenyys. Hevosen rekisteri paperit ja rokotuskortti, sekä lähtömaksujen kuitit. Hyvissä ajoin kannattaa myös huolehtia että hevosen rokotukset ovat kunnossa. Tee myös muistilista omista varusteista ja hevosen varusteista ja mahdollisesti muista asioista mitä mukaan tulee ottaa kuten rehuista ja lääkkeistä.

Mitä kilpailemiselta odotetaan

Katsastetaan mitä osataan,  mikä vaatii hiomista. Siis saadaan treeni suunnitelma itselle.
Tarkistetaan toimiiko hevonen samalla tavalla kotitallin ulkopuolella.
Halutaan tunnustusta omalle työlle.
Laatu aikaa itselle, hevosen kanssa.
Muista että tärkeintä on se mitä sinä odotat itseltäsi, ei se mitä kuvittelet muiden odottavan sinulta.

 

Kuinka suunnitella kilpailupäivä

Kilpailu paikan ja koti tallin välimatkat ovat yleensä pitkiä ja paikalle monesti kannattaa saapua päivää ennen jotta hevonen ja ratsastaja saavat vetää henkeä uudessa ympäristössä.
Kannatan osallistumista useampaan luokkaan jos se on mahdollista. Se antaa jo yhden päivän     Useampaan luokkaan osallistuminen
aikana arvokasta kilpailu rutiinia, tervettä kilpailu väsymystä joka rentouttaa ja päivästä löytyy     kartuttaa kokemusta niin hevoselle
ennemmin tai myöhemmin se osallistumisen hauskuus. Yleensä kilpailu jännitys laukeaa                kuin ratsastajallekin. Ennemmin tai
ensimmäisen luokan jälkeen, tai sen ensimmäisen mokan joka saa nauramaan.                             myöhemmin päivän aikana terveen
Mikäli hevonen on erikoistunut ainoastaan yhteen lajiin, kannattaa antaa painoarvoa järkevälle     kilpailuväsymyksen myötä  löytyy
 lämmittely suunnitelmalle. Esimerkiksi kannattaako hevonen ratsastaa aikaisin aamulla yhden       varmasti kilpailuihin osallistumisen
kerran ja uudelleen ennen omaa suoritusta.                                                                                  rento meininki.
                                                                                                                                                   
Älä häpeile juoksuttaa hevosta jos se on tarpeen. On paljon valistuneempaa kiivetä tasapainoisen hevosen selkään, mitä opettaa hevoselle, että sen huomiosta taistellaan vieraassa ympäristössä sekä esiinnytään epäedullisesti muiden silmien edessä.
Henkilö joku toimii juoksu poikana ja hevosen hoitajana kilpailujen aika on kullanarvoinen. Näin ollen et ole kiinni kokoajan hevosessasi vaan voit esimerkiksi hakea suuhun pantavaa huoletta ja voit näin ollen keskittyä omaan suoritukseesi.
Huolehdi lämmittely alueella vain omasta ratsastuksesta ja pitäydy omassa tyylissäsi, vaikka näkisit kuinka vaikuttavaa ratsastusta tai uusia tekniikoita. kokeile niitä sitten koti tallilla kilpailujen jälkeen, älä rupea muuttamaan ratsastustasi ja kokeilemaan jotain uutta viime hetkellä.
Käy radat päässäsi läpi yksi liike kerrallaan tai piirrä se vaikka maahan käyden läpi sitä piirtäessä.
Opettele lasku tekniikka esim. spinnien laskuun ennen kilpailuja ja harjoittele myös niitä.
Harjoittele ratojen osioiden esittämistä jos ne ovat tiedossa jotta niiden ratsastaminen tuntuu kotoisalta.

                                              
Asennetta. Ei muuta kuin nokka takaisin tuulta halkomaan areenalle
kömmähdyksenkin jälkeen. Se tapahtuu jokaiselle joskus.
                   

Psyykkinen valmentautuminen

Muista että kaikkien on tarvinnut joskus aloittaa kilpaileminen. Muista että jokainen on kävellyt joskus areenalle ensi kerran. Muista että arvostelijat löytyvät yleensä niistä jotka seisovat areenan ulkopuolella ja haluaisivat olla sinun paikallasi mutta eivät siihen kykene.
Joskus on vaikeaa antaa omille tunteille niin paljon arvoa, että toimisi rehellisesti niiden pohjalta. Kokeakseen riittäväksi sen mihin pystyy sillä hetkellä ja hyväksymällä sen, että se riittää. Ymmärtämällä että olet todella tehnyt parhaasi mihin pystyt tällä hetkellä, tällä tiedolla, tällä tunnetilalla.
Jos kaikki ei mene putkeen. Muista että myös maailmanmestaritkin tekevät virheitä. Naura niille. Tulee aina toinen kerta yrittää uudelleen.
Kilpailemisen pitäisi ennen kaikkea olla hauskaa yhdessä oloa, yhdessä matkaamista.  Se voi olla kohokohtana ja testinä yhteisten päämäärien saavuttamiselle.  Yhteistyölle jolloin tulokset eivät anna arvostelulle oikeutta vaan osallistuminen.
En näe mitään eroa arvokkuudella sille joka voittaa piiri mestaruuden,  sen välillä joka voittaa itsensä astumalla areenalle.
Pidetään mielessä että alun perin kilpailut ovat muotoutuneet ilonpidosta yhdessä työpäivän päätteeksi tai karjanajon päättymisen kunniaksi.
Sosiaaliseksi tapahtumaksi jossa tavataan muita hevosihmisiä. Kilpailemisen tulee olla mukavaa.


 

Ikuistamatta jäi kuviksi kuinka run down meni pitkäksi ja areenan laita tuli jo vastaan. Poni kuitenkin jatkoi matkaa, aina lämmittelyareenalle saakka, hypäten aidan yli. Lämmittelyareenalle päädyttyään seurasi kysyvä katse Ronjan taholta koutsaajaansa Lilliin. Muitta mutkitta Lilli ohjasi palaamaan takaisin areenalle. Luottavaisin mielin Ronja käänsi poninsa, hyppäsi takaisin raja-aidan yli, samaa tietä mitä oli tullutkin ja jatkoi reiningradan loppuun muina miehinä siitä mihin jäi. Onnistumisen ilo ei aina tule voittamisesta, se voi tulla aivan jostain muusta. Yksi hienoimmista ja mieleenpainuvimmista radoista mitä minä olen nähnyt. Eikä yhtään vähäisempänä luottamuksesta ratsastajan ja valmentajan välillä. Niin, asennetta. Me olemme tietoisia kuinka kannustaa lapsiamme rakentavaan ja hyvä henkiseen kilpailemiseen, miksi emme ottaisi siitä oppia ja löytäisi esittämisen ja osallistumisen iloa itsestämme.
 

Alkuun