MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

ONNELLINEN HEVONEN
 

Miltä näyttää onnellinen hevonen? Se näyttää onnelliselta! Kun katsot hevosta, joka on tyytyväinen elämäänsä, sen sisäinen levollisuus huokuu siitä ulospäin rauhallisena kiireettömänä käytöksenä. Kun hevonen elää tasapainoisessa ympäristössä, missä sen luonnolliset tarpeet otetaan huomioon ja se saa toteuttaa itseään hevosena, sillä on mahdollisuus sopeutua ihmisen maailmaan.

Kehityksen ja tehokkuuden aikakautena ihminen on vieraantunut luonnosta ja samaistaa hevosen helposti itseensä ostamalla sille erilaisia loimia, värillisiä pinteleitä ja purnukoita. Sen sijaan, että tutustuisi hevoseensa ja löytäisi sieltä urheiluvälineen sijasta tuntevan, ajattelevan, mielihyvää kokevan ystävän.

Tänä päivänä hevonen on kaukana omasta luonnollisesta ympäristöstään, niinpä ihmisen tulee huolehtia sen hyvinvoinnista. Ihmisen tulee ruokkia ja juottaa hevonen, harjata ja hoitaa sekä kaviot, madotukset että rokotukset. Ihmisen tulee kantaa myös vastuu hevosen elinympäristön puhtaudesta ja antaa hevoselle mahdollisuus jaloitteluun päivittäin sekä järjestää kesäisin vihreää laidunta, jossa on myös tilaa liikkua.

Hevonen on erittäin sosiaalinen eläin. Se pitää seurasta ja kaipaa lauman antamaa turvaa. Ihminen voi myös olla hevosen ystävä ja turva. Antamalla rakkautta ja rajoja kannetaan vastuu hevosen sisäisestä hyvinvoinnista.

Hevosen elämäntehtävä on säilyä hengissä, joten sen itsesuojeluvaisto on voimakas. Pelko on sille todellista. Kun ihminen rupeaa huolehtimaan hevosen turvallisuudesta ja ottaa johtajuuden, ei hevosen enää tarvitse jatkuvasti tarkkailla ympäristöä mahdollisesti vaanivien vaarojen varalta.

Hevonen tuntee kipua ja mielihyvää niin kuin sinäkin. Hevosen tuntoaisti on herkkä. Se pitää käden kosketuksesta, silityksestä ja rapsutuksesta. Luonnossakin hevoset mielellään hoitavat toisiaan, pitävät läheisyydestä ja solmivat ystävyyssuhteita.

Hevoset ovat persoonallisia ja erilaisia. Toiset ovat rohkeampia kuin toiset. Jotkut juoksevat mielellään, jotkut taas arvostavat rauhallista menoa. Osa hevosista pitää reilusta rapsutuksesta kun osa taas on herkkähipiäinen. Kaikki hevoset ovat omanlaisiaan. Jos ihminen vaan kuuntelee ja katsoo, niin hevonen kertoo millainen hän on ja mistä asioista pitää eniten.

Hevonen osaa peruuttaa, seistä paikallaan, laukata ja kävellä riimun narussa ihan itse. Ihminen monesti unohtaa tämän seikan ja aliarvioi hevosta. Halutessaan hevosen tekevän nämä asiat kanssaan, ihmisen tulee kertoa ne ymmärrettävästi hevoselle.

Hevonen voi opettaa ihmiselle suoruutta ja rehellisyyttä. Hevonen elää tässä hetkessä ja toimii niin kuin se asiat ymmärtää aina oikein. Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus on parhaimmillaan kaksisuuntaista. Hevonen voi oppia ymmärtämään sinua ja sinä hevosta.. Hevonen on niin valmis muuttumaan, oletko sinä?

 Hevonen haluaa olla sinunkin ystäväsi ja sinä voit antaa hevoselle onnellisen elämän.
 

©Johanna Poutanen

©Veera Palonen
 

Alkuun