MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

Pikakiitäjä hallintaan

 

Tämän esimerkki kuvasarjan hevonen on oikea pikakiitäjä. Hevoselle tulee valtava kiire, kun siihen asetettiin ensi alkuun painetta ja se ei tiennyt kuinka vasta siihen oikein. Niinpä se lähti kuin paniikin vallassa joka kerran, kun käytin joko ohjas- tai jalka-apuja. Tämä johtui tietämättömyydestä. Hevonen ei tiennyt, että paineelle myödätään, sen sijaan se meni aina sitä vastaan ja ratkaisi joka asian vauhdilla, liikkumalla eteenpäin. Tällaisen hevosen tarvitsee ensiksi tietää kuinka vastata syntyneeseen paineeseen ratsastajan toivomalla tavalla eli sen täytyy oppia myötäämään avuille. Asiat esitetään hevoselle ensiksi aina helpoimmalla ja yksinkertaisimmalla tavalla. Aloitetaan työskentely paikallaan. Kun otetaan ohjasote, hevosta ei päästetä liikkeelle eikä asetettua painetta hellitetä ennen kuin hevonen on vastannut paineeseen myötäämällä. Ei saa välittää siitä miten hevonen yrittää itse ratkaista ongelman, koska se varmaan yrittää kaikki ilmansuunnat ennen kuin se päätyy myötäämään avuille. Jos hevonen yrittää eteenpäin, pysäytetään hevosen liikkeelle yrittävä etujalka ohjalla, samalla jatkaen häiriintymättä alkuperäistä pyyntöä. Jos hevonen taas lähtee taaksepäin, minkä se todennäköisesti tekee, annetaan hevosen mennä taaksepäin, mutta jatketaan edelleen aloitetun pyynnön tarjoamista hevoselle. Hellittämällä tässä vaiheessa ohjasotetta hevonen käsittää pyynnön olleen peruuttamista. Kun hevonen yrittää viedä päätään ylös tai sivuille vasten painetta, et vedä ohjista vaan pidät vastaan ja pyyntö jatkuu. Kun tunnet, että hevonen edes ajattelee ohjien löysäämistä myötäämällä niskalla tai kaulallaan alaspäin, löysää paine välittömästi, jolloin hevonen tietää, että on oikealla tiellä.


Hevosen täytyy aina varmistaa, että se on ymmärtänyt asian oikein, niinpä se edelleen tekee yrityksiä nousta kuolainta vasten. Tässä tilanteessa tulee jälleen pitää vaan vastaan, ei vetää, kunne
s hevonen löytää myötäämisen. Apuna ohjasotteen aikana voidaan käyttää myös jalkaa. Se, että koska se tällöin myötää itsensä ihmisen käsiin. Tässä tilanteessa näkee, kuinka pyyntö on kohdistettu etujalkaan. Hevonen on liian raskas ja voimakas, jotta olisin voinut pyytää sen kerralla pehmeäksi joka puolelta.

 

 

 Hevonen on löysännyt itsensä käyntiin ratsastajan kanssa, pyytäessäni vähemmän, sain enemmän.

 

 
 


Pyydän hevosen raviin ratsastamalla sitä takaa eteen rauhallisesti istumalla ja antamalla sille aikaa siirtymiseen.

 


                                                                          Sisäohjaa voi hyvin kutsua vauva ohjaksi, sillä aloitetaan ratsastus, opettamalla seuraamaan sitä. Myöhemmin sitä voi tarvittaessa käyttää ensimmäisenä korjaavana otteena, jotta hevonen linjautuu ratsastajan suuntaisesti. Sitä myötä hevonen löytää sivu suuntaisen tasapainon ratsastajan alle. Korjaava ote ulottuu kokohevosen mitalta.
 

 

                                                                        

 

Hevosen annetaan löytää ratsastaja. Sen täytyy myös aina löytää oikeasta reagoinnista vapautta liikkua ratsastajan alla, vaikka se toisinaan kestäisikin vain hetken. Tiedon rakentaminen hevoselle on aloitettava aina jostain.

 
                                                                         

Hevonen
on laskettu laukkaan, ratsastamalla sen jalkoja ja ruumista, en päätä. Odottamalla ja antamalla hevoselle aikaa järjestellä jalkansa niin, että se voi nostaa laukan ilman että sille tulee tarve lähteä ohjasotetta vastaan. Tästä huolehdin niin, että ohjasotteessa on koko ajan vapautta jommalla kummalla puolella. Älä päästä sinkaisemaan laukkaan vaan odota, että se lähtee sinun kanssa yhdessä, vaikka siihen kuluisikin aikaa.

 Tämän tapaisesta työskentelystä löytyy hevoselle sisäinen rauha jäädä ratsastajan alle. Löytää paikka omien jalkojen päällä ratsastajan alla. Pikakiitäjän vauhti loppui, koska sille ei ollut enää tarvetta. Hevonen rentoutui silmin nähden, kun sille tuli ymmärrys ratsastajan pyyntöihin ja sille annettiin paikka missä on vapautta ja turvaa.

 


Kuvat: Johanna Poutanen

Alkuun