MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu


 

Lännenratsastus tarjoaa monta eri kilpailulajia

Alun perin lännenratsastuskilpailut syntyivät ja muovautuivat karjapaimenten kokoontuessa vapaa-aikoinaan illanviettoihin, jolloin hevosistaan ylpeät miehet esittelivät taitojaan ja ylpeilivät hevostensa äärimmäisellä herkkyydellä ja saumattomalla yhteistyöllä.

Paremmuus saatettiin ratkaista leikkimielisillä kisailuilla sitomalla ohja jouhella kuolainrenkaaseen, jolloin hevonen piti kyetä pysäyttämään täydestä laukasta ilman että jouhi katkesi. Se, että karjapaimenilla oli vaikuttavan näköiset kannukset, ei tarkoittanut, että hevonen olisi raskas ratsastaa, vaan kertoi siitä, että hevonen oli niin herkkä, ettei niitä tarvinnut käyttää.

Oli tavanomaista kilpailla myös nopeudessa. Näitä kilpailuja käytiin kaduilla ja tasaisilla ruohokentillä maakuntien laitamilla.

Eleettömyys tuo voiton

Nyttemmin kilpailut ovat siirtyneet ratsastuskentille, mutta niiden luonne on yhä sama. Kilpaillaan siitä, kuinka vähällä työllä ja eleettömästi hevosen pystyy esittämään täsmällisesti.

Sana kilpailu ei välttämättä ole oikea sana kuvaamaan lännenratsastuskilpailuja, ennemminkin kyseessä on show, jossa vallitsee välitön leppoisa tunnelma. Sinne saavutaan usein koko perheen voimin. Lännenratsastusshow on värikäs ja monivivahteinen tapahtuma, jossa ystävät ympäri Suomen tapaavat toisensa.

Kilpailuihin tullaan arvioimaan omaa osaamistaan ja kykyä esittää oma hevonen parhaalla mahdollisella tavalla, ei niinkään kilpailemaan ankarasti muita vastaan.

Ratsukoiden huoliteltu yleisvaikutelma antavat silmänruokaa katsojille. Hevoset ja varusteet on puhdistettu viimeisen päälle ja ratsastajat pukeutuvat tyylikkäästi ja ajattomasti lännen henkeen.

Bootsit ja stetsonit

Kilpailuihin pukeudutaan asianmukaisesti western-tyyliin. Tämä koskee niin tuomareita kuin kilpailijoitakin. Kauluspaita, farkut, bootsit ja stetsonit kuuluvat asiaan. Kypärääkin saa toki käyttää.

Hevoset on puhdistettu hyvin ja huoliteltu aina harjasta kavioihin. Tuomari saattaa tulla jopa kokeilemaan, soljuuko käsi kevyesti hännän jouhissa. Tuomari toivoo näkevänsä yleisvaikutelmaltaan hyvinvoivan ja mieleltään tasapainoisen ja yhteistyöhaluisen hevosen.

Varusteiden on oltava ehjiä, siistejä ja sopivia hevoselle. Hopeoitu show-satula on tietysti hieno, mutta ei tee käyttäjäänsä muita paremmaksi. Säännöissä on erikseen määritelty kussakin luokassa sallitut välineet.

Jokaiselle jotakin

Lännenratsastuskilpailuissa on mahdollista kilpailla noin 20 eri lajissa. Niitä ovat esimerkiksi hevosen esittäminen maasta käsin, mukavuus, hevosmiestaito ja karjankäsittelyluokat.

Jokaiselle löytyy oma laji omien mieltymyksien, ominaisuuksien ja kykyjen mukaan. Suomessa otetaan usein osaa moniin luokkiin, kun kerran kilpailuihin lähdetään.

Meillä kilpaillaan vasta muutamassa eri lajissa. Karjankäsittelyluokkia ei meillä ole vielä ollut ja mainittakoon tässä että näitä luokkia rajoittaa se, että Euroopassa ei saa lassota eläviä vasikoita. Niinpä näissä luokissa käytetäänkin auton perässä vedettävää puuvasikkaa. Sen sijaan karjanerottelussa eli cuttingissa elävän karjan käyttö on sallittua, sillä niissä eläimet eivät mitenkään vahingoitu.

Joskus lännenratsastus mielletään virheellisesti ainoastaan rodeoksi, mutta rodeo on vain yksi sen osa-alue. Rodeossa ratsastetaan villihevosilla tai härillä, lassotaan ja kaadetaan vasikoita. Muita rodeolajeja ovat barrel race ja pole bending, jotka yleisesti tunnetaan naisten lajeina.

Ryhmäluokista voi aloittaa

Lajikohtaisesti luokkia on valittavana tason mukaan. Kynnys kilpailemisen aloittamiseen on matala, koska osa luokista ratsastetaan ryhmissä. Valittavana ovat tasot youth, beginners, new horses, koulutus- ja kaikille avoin luokka (open). Juniorluokka on 4-5-vuotiaille hevosille, senior yli 6-vuotiaille hevosille, senior yli 6-vuotiaille ja all ages –luokka kaiken ikäisille hevosille. Ratsain käytävissä lajeissa hevosen tulee olla vähintään 4-vuotias, mutta se voi hankkia kokemusta kilpailutapahtumasta tätä ennen halter-luokassa. Luokat voivat olla avoimia vain tietyn rotuisille hevosille.

Suomessa kilpailuja on järjestetty jo muutaman vuoden ajan. Viime vuonna ohjelmassa oli neljä kansallista kilpailua. Western Riders Finland julkaisee lehteä, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Se sisältää kilpailukutsut ja tulokset ja on yhteinen tiedotuslehti alan harrastajille.

Ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut järjestetään tänä vuonna Sipoossa Savijärven kartanolla 29. elokuuta. Samaan aikaan siellä on myös muiden pienten lajien mestaruuskilpailut.

Ratsastajainliitto hyväksyi lännenratsastuksen viralliseksi lajiksi vuonna 1994 ja kilpailusäännöt on soveltaen käännetty AQHA:n (American Quarter Horse Association) säännöistä, joita käytetään koko maailmassa. WRF:n jäsenyys ei vielä oikeuta kilpailemaan, vaan kilpailijan tulee kuulua johonkin Ratsastajainliiton alaiseen seuraan.
 

Alkuun