MINÄ PIDÄN SINUSTA HUOLTA KUNNES SINÄ TIEDÄT TARPEEKSI PITÄÄKSESI MINUSTA HUOLTA

                                                                                                                                                                    Artikkelit    Etusivu

RATSASTUKSEN VIISAUKSIA

Kuten kaikilla elämän alueilla, ratsastuksen maailma on myös täynnä unohtumattomia ja ajattomia lauseita. Viisauksia, joiden sisällön syvyys ja merkitys on lähes loputon ja ehtymätön. Joskus pienet lausahdukset, jotka valmentajani ovat minun ratsastusurani aikana sanoneet, ovat saavuttaneet merkityksen kaikessa laajuudessaan ja avautuneet täydelliseen ymmärrykseen tajunnassani vasta vuosia myöhemmin. Kunpa osaisi poimia ne kaikkein merkityksellisimmät sanat aina muistiin ja painaa ne alitajuntaan, jotta niitä voisi soveltaa ratsastuksessa kaiken aikaa. Kunpa osaisi valaista sanomansa omille oppilailleen, juuri sellaisena kun sen mielessään näkee, antaa sen kaiken tiedon ja tunteen siirtyä ja välittyä muuttumattomana kaikessa kirjavuudessaan eteenpäin.

Tuntuu monesti siltä, kuin haluaisi itsekin saada käsiinsä ratsastuksen sanakirjan, jossa selvennetään asioiden merkitys ja sisältö. Voisi tietenkin olla niin, että tämä kirja ei mahtuisi kenenkään kirjahyllylle. Ehkä se onkin niin, että jokaisen tarvitsee omaksua tieto oman itsensä kautta ja pystyykin tajuamaan sen vasta sitten, kun on valmis vastaanottamaan tiedon. Haluan kuitenkin ikään kuin joululahjaksi antaa teille oikopolkua muutamaan minun elämää valaisseeseen lauseeseen.

Paina nämä asiat mieleesi, makustele niitä ajatuksissasi, sovella niitä käytännössä kaiken omaamasi ratsastustekniikan ohella. Ajattele luovasti ja avoimesti ja voit ammentaa näistä lauseista rikkautta ratsastukseen ajattomasti.
 


 

ALL YOU NEED IS FEEL AND TIMING

Kaikki mitä tarvitset on tunne ja ajoitus. Sinun pitää antaa itsesi tuntea, oman ruumiisi sulaa hevosen sisään, lakata odottamasta
ja jäädä paikoilleen tuntemaan, antaa tunteen tapahtua, ei yrittää tavoittaa sitä. Ajoitus ei sisällä kiirettä, vaan oman itsensä
vapauttamista toimimaan. Ilman aikakytköstä tai varmasti oikeaa reaktiota, anna itsesi olla myös huoletta väärässä niin opit ajoittamaan oikein, lakkaa ajattelemasta asiaa, anna sen tulla sisältä.

RIDING IN FREEDOM

Ratsastaminen vapaudessa. Vapaus syntyy valinnan mahdollisuudesta, siitä että on mahdollisuus lähteä pois, on myös helppo jäädä. Syy hevoselle jäädä allemme liikkumaan meidän kanssamme ilman pitoa, tulee sen turvallisuuden tunteen tarpeesta, mutta se ei tee sitä useinkaan ilman ohjausta ja neuvoa mistä se löytyy. Hevonen tarvitsee rohkaisua kokeilemaan olemista meidän allamme, jotta se voi oivaltaa hyvän olon tunteen sisällään siitä, että siellä oli hyvä olla.

 THINK THRU YOUR ASS

Ajattele takamuksesi kautta. Ajattele, kuinka voit kuljettaa ratsastuksessa kaikki asiat takamuksen kautta. Ei käsien kautta, kuten usein tehdään. Ja muutos ratsastukseen on valtava. Kun ajattelet takamuksen kautta, tapahtuu luonnollinen ja looginen ohjautuminen istunnalla. Käsien sijasta ryhdytkin yllättäen käyttämään jalkoja, jotta pääset päämäärääsi.

 WHAT YOU DON'T ASK, THE HORSE CAN'T DO WRONG

Mitä et pyydä, hevonen ei voi tehdä väärin. Käytä päätäsi mitä pyydät hevoselta ja milloin. Sen ei tarvitse olla mieleesi ensin tullut    käännös vasemmalle, jos hevonen tuntuisi helposti kääntyvän oikealle. Et ole oikeasti menettänyt mitään, koska hevonen ei tiedä sinun suunnitelleen vasemmalle. Vältät ainoastaan kovemman korjauksen ja saat aikaan tasaista menoa.

 WHEN THE HORSE DOESN'T WANT TO DO, ITS NO PROBLEM TO RIDE HIM TUFF

Silloin, kun hevonen ei halua tehdä, tulee ratsastaa vahvasti. Kun hevonen pistää meille vastaan, tulee meidän pysyä omassa asiassa, eikä muuttaa sitä. On tärkeää ylittää hevosen tahto tällaisessa tilanteessa, se vaikuttaa vahvasti mm. hevosen työskentely asenteeseen ja iloisuuteen työskenneltäessä. Tärkeintä on usko omaan asiaansa ja pitää ovet koko ajan auki tilanteesta pois hevoselle. Tällainen tilanne ei tarkoita hevosen yli jyräämistä, vaan oman puolensa pitämistä.
Kuka haluaa johtaa tilannetta, sinä vai hevonen?

 WHEN THE HORSE DON'T KNOW WHAT TO DO, YOU MUST RIDE HIM SMOOTH

Silloin, kun hevonen ei ymmärrä mitä hänen pitää tehdä, tulee hevosta ratsastaa sulavasti. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kun hevonen ei ymmärrä, tulee ratsastaa antaen aikaa löytää pyydetty asia ja olla mukautuva ja kärsivällinen. Voisin hyvin kuvata tätä siten, että rajataan avuilla tilanne hevosen alle ympäröimään sitä, samalla pitäen ovet auki haluttuun suuntaan ja annetaan sen löytää tie sieltä ulos.

 WHEN THE HORSE IS TOO TIRED TO DO, YOU NEED TO QUIT IT

Silloin, kun hevonen on liian väsynyt tekemään, tarvitsee lopettaa ratsastus. Väsynyt hevonen ei jaksa keskittyä, eikä yrittää.
Myös tekeminen väsyneenä on vastenmielistä ja raskasta. Meidän tulee ymmärtää milloin hevosen mieli ja ruumis on liian väsynyt ja osata lopettaa ajoissa. Kun hevonen tekee kovia ratkaisuja vähäisessäkin ajassa, saattaa tilanne viedä voimat niin psyykkisesti kuin fyysisestikin, vaikka kysymys olisikin pelkästään käynnistä tai jopa paikallaan olosta.

 ALL THESE THREE THINGS CAN HAPPEN IN A ONE MINUTE

Kaikki nämä kolme asiaa voivat tapahtua yhden minuutin aikana. Yhdessä hetkessä hevonen voi tapella meitä vastaan, koska ei halua ylipäätänsä työskennellä ihmisen pyyntöjen mukaan. Vaan hakee tietoa, kumman on johtajuus ratsain. Seuraavassa hetkessä, kun se antautuu osaansa, se ei tiedä mitä pyydämme. Silloin sille tulee taas antaa aikaa ja tyytyä edes pieneen muutokseen hevosen seisomisessa tai ruumiin asennossa pyydettyyn suuntaan. Jonka jälkeen tulee ymmärtää, että sen mieli ja ruumis on ollut juuri koetuksella, mikä on oikein ja mikä on väärin. Meidän tulee lopettaa, kun hevosen ajatus ja reagointi on positiivinen meidän suuntaamme.

Alkuun