Erityisesti viime vuosina kotimaanmatkailun yleistyessä, ovat maatilamatkailu ja sitä kautta hevostilojen ja -tallien tarjoamat majoitus- ja elämyspalvelut kasvattaneet suosiotaan. Esimerkiksi lännenratsastus ja hevosvaellukset maastossa ovat monen hevostilan eli niin sanotun ranchin ohjelmistossa, ja matkailija voikin kokeilla vaihtoehtoista lomailumuotoa hevosten parissa.
Hevosten käyttö aktiviteeteissa on lisääntynyt ja moni on kiinnostunut erityisesti eräänlaisista alkukantaisiksi luonnehdituista taidoista, kuten lännenratsastuksesta ja siihen kuuluvista hevosen selässä tapahtuvista taidoista. Myös hevosten avulla tapahtuva liikkuminen maastossa kiehtoo monia sellaisiakin, jotka eivät välttämättä aiemmin ole ratsastuksesta juuri innostuneet.
Lännenratsastus vaatii taitoa
Suomessa lännenratsastus on vielä toistaiseksi melko alkutekijöissään, mutta siitä asti, kun kyseinen laji rantautui Suomeen, on sen suosion kasvu ollut nopeaa ja yhä useampi kiinnostuu lajista ja ohjautuu kuin automaattisesti sen pariin. Lännenratsastuksessa on mahdollista kilpailla, tai sitä voi harrastaa myös ilman erityistä kilpailuun tähtäävää harjoittelua. Suomessa on melko vähän pelkästään lännenratsastukseen profiloituneita talleja ja hevostiloja, mutta useat tallit ja tilat tarjoavat kyllä mahdollisuuden vähintäänkin lännenratsastuksen harjoitteluun pienimuotoisena.
Usein moni päätyy lännenratsastuksen pariin muista hevoslajeista ja lännenratsastus vaatiikin ratsastajalta taitoa käsitellä hevosta ja hyvää kuntoa. Erityisesti reining-harjoitukset voivat ottaa kovillekin lihaksissa, kun mukaan saattaa tulla erilaisia äkkipysähdykisä ja suunnanmuutoksia. Lännenratsastus ei ole elokuvista tuttua hevosrodeota, vaan kyseessä on ratsukon yhteistyö, jossa pyritään niin sanottuihin cowboy-taitoihin.
Lännenratsastus on kuitenkin monipuolista ja siinä voidaan mitata myös muunlaisia asioita, kuten esimerkiksi hevosen monipuolisuutta ja sitä, miten hevonen toimii ilman ratsastajaa. Pohjois-Amerikassa löytyy runsaasti muitakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi koira-agility yhdistettynä lännenratsastukseen. Tässä onkin todellista haastetta eläinten ystävälle.
Hevostiloilta mahdollisuus cowboy-elämään
Monet Suomen hevostilat eli niin sanotut ranchit tarjoavat mahdollisuuden lännenratsastukseen ja tällaisilla hevostiloilla voi kokea myös aivan todellista cowboy-tunnelmaa. Usein nämä tilat ovat samalla myös lomakohteita ja niissä voi majoittua, viettäen päivät samalla erilaisten hevosaktiviteettien parissa. Ratsastajat voivat suunnata myös erilaisille hevosvaelluksille luontoon, tilan oman ratsun kanssa. Ratsastajan kokemuksesta ja toiveista riippuu, voiko matkalle lähteä yksin, vai saako tiloilta esimerkiksi oppaan mukaan.
Usein erilaiset hevostiloilla yöpymiset ovat ainutlaatuisia kokemuksia ja niissä majoittuessa tulee tehtyä asioita, joita ei muuten välttämättä kokeilisi. Kannattaakin siis omaa matkaa suunnitellessa esimerkiksi pitää mielessä mahdollisuus majoittua tällaisella ranchilla. Usein kokemattomuus hevostenkaan kanssa ei ole haitaksi, sillä hevostiloilla usein on mahdollista majoittumisen yhteydessä saada ratsastustunteja. Ne kuuluvat joko majoituksen hintaan, tai ovat erikseen ostettava lisäpalvelu.
Ranch ratsastus hevostalleilla
Hevostiloilla voi harjoitella myös Suomessa vielä toistaiseksi melko tuntematonta ranch-ratsastusta. Tätä pidetään osana lännenratsastusta ja siitä kerrotaan toisessa artikkelissa hieman enemmän. Laji on melko uusi ja Suomessa sen harrastajamäärä tulee todennäköisesti lisääntymään.
Mitä ratsastus hevostiloilla tai -talleilla vaatii?
Turvallisuus on luonnollisesti aina myös tilan pitäjillä etusijalla ja he haluavatkin varmistua asiakkaidensa ratsastustaidoista, ennen hevosen selkään lähtemistä. Lännenratsastusta ja hevosvaellusta voi periaatteessa harrastaa aivan minkä tahansa hevosen kanssa. Suomalaisilla tiloilla törmää luonnollisesti usein suomenhevosiin, mutta erityisesti American Quarter -rotu on lännenratsastuskilpailuissa suosittu.
Hevosvaelluksiin sopivat mainiosti myös esimerkiksi pienet ja ketterät islanninhevoset, jotka tunnetaan ystävällisyydestään ja käsiteltävyydestään. Nämä voivat varsinkin aloitteleville ratsastajille olla hyvä vaihtoehto ja toisaalta monet islanninhevosilla ratsastavat kertovat ihastuneensa hevoseen niin paljon, että eivät enää aio vaihtaa toiseen.
Oli hevonen mikä tahansa, on tärkeintä hyvä asenne ja kärsivällisyys hevosia ja itseään kohtaan. Hevostiloilla ratsastaminen saattaa olla parhaimmillaan ainutlaatuinen kokemus, jonka muistaa vielä pitkään vierailunsa jälkeen.